Вибори в "ДНР": "спостерігачі" з автоматами, танці донецького "мера" і "геополітик" з Італії. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу щосили намагалися продемонструвати, що вибори президента чужої країни на анексованих територіях України відбуваються законно, прозоро і чесно. При цьому часто ліва рука не знала, що робить права. Іншими словами, місцеві пропагандисти не тільки незграбно брехали, а й самі викривали власну брехню...

На окупованому Донбасі подали голос

На тлі того, що практично весь цивілізований світ заздалегідь визнав незаконними "вибори" на непідконтрольних територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, ньюсмейкери-колаборанти почали розганяти інформацію про те, що за перебігом голосування уважно дивляться тисячі "іноземних спостерігачів". Нікого не бентежило, що ніхто не знає цих "експертів" з виборів, які не представляють ані будь-яких серйозних громадських організацій, ані, тим більше, урядів своїх країн. Сама згадка про "іноземних спостерігачів" мала продемонструвати жителям окупованого Донбасу кришталеву чесність фарсу, що відбувається в "ДНР" і "ЛНР".

Так, наприклад, "сенатор Ради Федерації" від "ДНР" Наталя Никонорова розповіла місцевим журналістам, що "міжнародні спостерігачі за підсумками проведення дострокового голосування... не зафіксували порушень процедури". І хоча, насправді, ніхто не зафіксував під час, так званого, "дострокового" голосування самих "міжнародних спостерігачів", товариш Никонорова без тіні сорому брехала, що "в ДНР... присутні спостерігачі, фактично охоплюючи всю географію світову: це і США, і Франція, й Італія, Іспанія, Чилі, Камерун, Сирійська та Арабська республіки".

Судячи з повідомлень у ЗМІ, представники "всієї географії світу" спостерігали за "достроковим голосуванням" дуже здалеку. Виявилося, що про їхню присутність на окупованому Донбасі не знали навіть у... "виборчій комісії ДНР". Так, за інформацією місцевого "виборчкому", "спостерігачі" та "експерти" прибули в Донецьк до так званого основного етапу голосування, запланованого на 15-17 березня. "У ДНР прибули групи міжнародних експертів і спостерігач. Вони приїхали з Італії, Іспанії, Камеруну, США, Франції та Мексики і спостерігатимуть за перебігом голосування на виборах президента РФ", - розповів місцевим журналістам один із "членів регіонального виборчкому". Очевидно, що географія гостей порівняно із заявами "сенатора" помітно скоротилася. Ба більше, з'ясувалося, що "спостерігач" у "ДНР" приїхав лише один - із Чилі. У "ЛНР" теж приїхали нікому не відомі "експерти". Серед них був помічений навіть один "геополітик" з Італії.

До речі, ні спостерігачам, ні експертам ніде і ніколи не дозволяється втручатися в роботу дільничних комісій. Їм можна тільки дивитися і спостерігати. Однак для того, щоб показати світу факт присутності на окупованій території Донбасу незрозумілих інтуристів, для "ДНР" зробили виняток. На фотографіях "офіційного" видання "ДНР" чітко видно, як якась "експертка" з Камеруну мило спілкується з членом ДВК. На столі у тієї лежать списки "виборців", на моніторі ноутбука - службова інформація.

З вітчизняними "спостерігачами" справи йдуть набагато краще: бюджетники, працівники комунальних служб, абсолютно лояльні до окупаційної влади пенсіонери цілком зійдуть за легіон неупереджених арбітрів електорального цирку. На спеціальному брифінгу "членкиня громадського штабу зі спостереження за виборами в ДНР" Тетяна Людоровська повідомила журналістам, що "під час виборів на кожній виборчій дільниці буде присутнім щонайменше три громадські спостерігачі". За її словами, робиться це для того, "щоб кожен спостерігач мав можливість поїхати на прибудинкове голосування, а також весь процес виборів (спостерігачі) перебували на виборчій дільниці". На жодній із численних фотографій із голосування ця армія "спостерігачів" не засвітилася.

Справедливості заради, треба зазначити, що "вибори" на окупованому Донбасі все ж не залишилися без нагляду. За тим, яку галочку ставлять "виборці" в бюлетень, уважно спостерігали російські військові, в балаклавах, у повній бойовій екіпіровці та з автоматами...

Решту навколовиборчих новин цитувати немає сенсу: місцеві ЗМІ розповідали про "всенародний підйом", про "голосування цілими сім'ями", про "сльози на очах виборців". Щоб переконатися, що ці бравурні репортажі теж брехня, достатньо порівняти заголовок новини з одного з луганських видань та ілюстрацію до неї. "Усі дільничні комісії в ЛНР через високу явку працюють у посиленому режимі", - пишуть місцеві журналісти. При цьому на фотографії, яка має підтвердити факт напруженої роботи, видно... одного голосуючого і трьох нудьгуючих "членів дільничної виборчої комісії".

До речі, в "ЛНР" порожнечу на дільницях за нібито доволі високого відсотка тих, хто проголосував ("самі здивувалися"), пояснили "колосальною явкою" на прибудинкових територіях... У "ДНР", судячи з усього, для демонстрації електоральної активності в останній день голосування влаштували фотосесію: масовка, що складалася винятково з юнаків і дівчат студентського віку, імітувала небачену досі чергу на одній із виборчих дільниць.

До речі, за дивним збігом обставин на тій же самій дільниці, де стався аномальний наплив "виборців", у цей же самий час "мер" окупованого Донецька Олексій Кулемзін танцював "під масляничні частівки"....

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті